کنترل پنل مدیریت

  • پروفایل
درباره صبح امید تماس با ما
صفحه نخست
پزشکان داروخانه مزاج شناسی ویزیت و مشاوره پرسش و پاسخ پذیرش و نوبت دهی
ویزیت متخصص پزشک طب سنتی زالو درمانی حجامت ماساژ درمانی بادکش فصد پاکسازی و جوانسازی پوست پارافین درمانی
ویزیت و مشاوره گوارش مفاصل قلب و عروق اعصاب و روان پوست و مو و زیبایی کودکان زنان و نازایی بیماری آقایان ریه آلرژی سر درد و میگرن چاقی و لاغری کبد چرب دیابت
سلامتکده در رسانه تدابیر طب سنتی تازه ها و اخبار مقالات واژه نامه تجارب درمان ورود
صفحه نخست کلینیک درمان خدمات درمان پزشکان داروخانه مزاج شناسی ویزیت و مشاوره پرسش و پاسخ پذیرش و نوبت دهی درباره صبح امید تماس با صبح امید سلامتکده در رسانه تدابیر طب سنتی تازه ها و اخبار مقالات واژه نامه تجارب درمان ورود
سردرد از منظر طب سنتی و طب رایج

سردرد از منظر طب سنتی و طب رایج

سردرد یکی از شایع­ترین و ناتوان کننده­ترین شکایات در جوامع بشری است. میگرن به عنوان سومین اختلال شایع و هفتمین عامل ناتوان کننده­ در جهان شناخته می­شود. سردردهای اولیه خصوصا میگرن هزینه اقتصادی قابل توجهی را به بیماران و نظام سلامت وارد می­کند. به دلایل فوق اطباء و محققین همواره در جهت شناخت بهتر علل سردرد و یافتن شیوه­های درمانی کارآمد برای کاستن از عوارض بیماری و هزینه­های ناشی از آن تلاش می­نمایند. برای کمک به این مهم شایسته است از ظرفیت­های طب سنتی ایرانی و طب رایج به صورت تلفیقی بهره­گیری نمود.

سردرد احساس غیرطبیعی و ناخوشایند در اجزای سر می­باشد. در منابع طب ایرانی از جمله قانون ابن سینا، سردرد به بیش از 27 نوع تقسیم شده است. برخی از حکما با ایجاد تغییراتی در نوع تقسیم­بندی، سردرد را تا 35 قسم نیز بیان نموده­اند. در این میان سردردهای ناشی از سوءمزاج گرم، سرد، خشک، صفراوی، دموی، بلغمی، سوداوی، سردرد شقیقه، سردرد و... به چشم می­خورد.

امروزه طبق دسته­بندی انجمن بین­المللی سردرد (IHS) در نگاه کلی سردردها به 14 نوع تقسیم شده و در سه دسته سردردهای اولیه، ثانویه و نورالژی­ها یا نوروپاتی­های دردناک قرار می­گیرند. سردردهای اولیه سردردهایی هستند که در ارتباط نزدیک با بیماری دیگری ایجاد یا تشدید نشده­اند. به عبارت دیگر، عامل دیگری سبب بوجود آمدن آنها نیست. سردردهای اولیه شامل میگرن، سردرد تنشن (Tension-type)، خوشه­ای (Cluster) می­شود. سردردهای ثانویه سردردهایی هستند که در ابتدای پیدایش در ارتباط نزدیک با عامل دیگری که قادر به ایجاد سردرد می­باشد به وجود می­آیند همچون سردرد ناشی از ضربه به سر یا گردن.

تشخیص انواع سردرد در طب ایرانی بر اساس علائمی همچون وجود سنگینی یا سبکی در سر، احساس حرارت یا سرما در سر، وجود رطوبت یا خشکی در بینی، میزان تشنگی، مزه دهان، مشخصات نبض و ... توسط متخصص طب ایرانی در سلامتکده­های دانشگاهی طب ایرانی صورت می­گیرد.

درمان مؤثر در بیماری­ها زمانی محقق می­شود که علت بیماری رفع گردد. در این زمینه ابن سینا درمان سردرد را الگویی برای درمان دیگر بیماریها می­داند در اینکه برای بهبود آن باید علت بیماری برطرف شود. بنابراین در معالجه سردرد باید پس از تشخیص صحیح در رفع علت کوشید.

امروزه مشخص کردن محرک­های سردرد و اجتناب از آنها از ارکان درمان مناسب سردرد محسوب می شود. سازمان بهداشت جهانی یکی از هفت عنصر موفقیت در مدیریت سردرد را اینگونه ذکر می­کند: «شناسایی عوامل محرک و اجتناب از آنها از طریق ایجاد تغییرات مناسب در سبک زندگی».

محرک­های سردرد عواملی هستند که به تنهایی یا با عوامل دیگر در افراد مستعد ایجاد سردرد می­کنند. مهمترین این محرک­ها بر اساس مطالعات انجام شده بر روی 2500 بیمار عبارتند از استرس، عادت ماهیانه، محرک­های حسی(نور، صدا، روایح)، گرسنگی یا حذف وعده­های غذایی، کم خوابی و تغییرات هوا.

توصیه­ های مربوط به اصلاح سبک زندگی در سردرد 

1-به اندازه، به موقع و منظم غذا خوردن

-کاهش مصرف غذا و نوشیدنی­ها از توصیه­های مهم حکمای طب ایرانی در درمان همه انواع سردردها است. تأخیر در زمان صرف غذا باعث تحریک معده و سپس مغز و ایجاد سردرد می گردد.

-محدودیت مصرف کافئین (قهوه، چای و کاکائو) و سایر محرکات غذایی همچون نیتریت­ها و نیترات­ها (سوسیس، گوشت و ماهی نمک سود و دودی شده)، مونوسدیم گلوتامات(غذاهای بسته­بندی و کنسرو شده)، آسپارتام (شیرین کننده مصنوعی)، تیرامین (پنیر کهنه) و الکل از دیگر توصیه­های مرتبط با تغذیه در مهار سردرد است.

-علاوه بر این­ها از مصرف غذا­های نفاخ (نخود، لوبیا، باقلا...) و غذاهای اصطلاحاً بخارزا (گردو، سیر، پیاز، تره، شاهی، پیازچه، خردل، ...) باید پرهیز نمود. ادویه­جات معطر خصوصا دارچین و زعفران نیز می­توانند باعث تحریک سردرد شوند. پرهیز از مصرف ترش مزه­ها (همچون مرکبات ترش مزه) و مصرف خرما نیز توصیه شده است.

2-داشتن خواب کافی، منظم و در زمان مناسب از شبانه­روز

خواب مناسب با ترشح مناسب برخی هورمونها مرتبط است. خواب سبب تجدید قوای عصبی و حیاتی بدن و موجب هضم مناسب غذا است. بی نظمی در خوابیدن و میزان نامناسب آن می­تواند زمینه ایجاد سردرد را فراهم آورد. در این میان افزایش مدت زمان خواب شب و کاهش خواب روز از توصیه های اکید است.

3-انجام ورزش مناسب و منظم

فعالیت بدنی متعادل در دراز مدت از نظر طب ایرانی باعث برانگیخته شدن قوا، دفع فضولات و رفع انواعی از سوءمزاج می­گردد  ولذا می­تواند زمینه ایجاد برخی انواع سردرد را از بین ببرد. امروزه مطالعات نشان می­دهد ورزش منظم ضمن کاهش استرس باعث فعال شدن انتقال دهنده­های عصبی و در نتیجه کاهش شدت درد در حملات سردرد می­گردد.

4-پرهیز از قرار گرفتن در معرض استرس

حفظ آرامش و کمتر صحبت کردن از توصیه­های مشترک در درمان همه انواع سردردها در طب ایرانی است. پرهیز از هر چه محرک بدن است همچون ورزش سنگین، زیاد فکر کردن و هیجانات روحی- روانی مانند خشم در اولویت قرار دارد. از آنجا که استرس از اولین محرک­های سردرد در میان بیماران گزارش شده است بیمارانی که دچار ناتوانی جدی ناشی از میگرن می­شوند باید به انجام یکی از روش­های رفتار درمانی(Behavioral therapy) تشویق شوند. این روش­ها که شامل ریلکسیشن، بیوفیدبک و درمان شناختی-رفتاری(CBT) است می­تواند منجر به کاهش برانگیختگی عصبی و موجب بهبود علائم سردرد میگرنی تا 55 درصد ­گردد.

در طب ایرانی، به غیر از توصیه­های مشترک مربوط به اصلاح سبک زندگی، درمان اختصاصی برای علاج هریک از انواع سردرد پس از تشخیص دقیق توسط متخصص مربوطه تجویز می­گردد. برای این مهم بیماران می­بایست به سلامتکده­های دانشگاهی طب ایرانی مراجعه نمایند.

 

پذیرش و نوبت دهی
ثبت در خواست
راه های ارتباطی ما
بـزرگراه ستـاری جنوب - بـلوار فـردوس شرق - بین خیابان ابراهیمی و حسن آباد - پلاک 399
44078145 - 44080063 www.sobhomid.com