مزاج در لغت به معنی آمیخته شدن است. در عالم هستی هر بدن ازچهار عنصراصلی تشکیل شده است و تفاوت میزان این عناصر در بدن ، آنها را از یکدیگر متمایز میکند.
مزاج شناسی، یکی از ارکان اصلی طب سنتی می باشد که در تشخیص ویژگی های فیزیکی و روحی هر فرد و همچنین در تشخیص انواع بیماری ها و تداخلات بدنی نقش بسیار تعیین کننده ای دارد.
در طب سنتی، مبنای آفرینش و ماده تشکیل دهندهی جهان هستی را چهار عنصر آتش، هوا، آب و خاک میدانند. که هر عنصر ویژگی منحصر به فرد خود نظیر رطوبت، حرارت، برودت و یبوست را دارد . گرمی همواره بالا قرار می گیرد، بنابراین دو عنصر هوا و آتش که در بالا قرار دارند، گرم هستند و دو عنصر آب و خاک به دلیل این که سرد و سنگین هیتند در پایین جو قرار میگیرند.
با ترکیب این ارکان و عناصر چهار مزاج اصلی به شرح ذیل پدید می آید که هر یک ویژگی های خاص خود را در پی دارد :
1-گرم و خشک
2-گرم و تر
3-سرد و خشک
4-سرد و تر
در علم مزاج شناسی ، تمامی مواد غذایی با توجه به اینکه گرم، سرد، تر یا خشک هستند، طبقهبندی میشوند و متقابلاً با توجه به مزاج های مختلف تاثیرات متفاوتی بر شرایط فیزیکی و خلق و خوی افراد میگذارد.
برای مثال شیر، گرم و تر است. مرغ، گرم و خشک است. اگر مواد غذایی که منطبق بر مزاج شخص است، بیش از حد مصرف شود، برای مثال مزاج فرد گرم است و بیشتر، مواد گرم مصرف کند میتواند بر سلامت شخص تأثیر منفی بگذارد و بالعکس.
با شناسایی مزاج خود میتوانیم از خوردن غذاهایی که برای ما مشکلساز میشوند، پرهیز کنیم و بالعکس، غذاهایی که برای ما مفید هستند و به ذخیرهسازی بیشتر انرژی کمک میکنند را بشناسیم.
برای شناسایی مزاج خود به صورت کاملا رایگان میتوانید به لینک زیر مراجعه نمایید .